De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Voor bijna 2 miljoen professionals en 20.000 werkgevers in Nederland is VCA een begrip als het gaat om veilig werken. In tal van industriële branches is het uitvoeren van werkzaamheden zonder een VCA-C niet toegestaan. Werkgevers hebben de morele verplichting om er op toe te zien dat hun werknemers, en extern personeel en toeleverancier over een VCA-C beschikken. Een veel gemaakte inschattingsfout van werkgevers is dat men denkt dat deze laatst groep niet onder toezicht valt.
Het doel van VCA is om de werkomgeving van medewerkers veilig en gezond te maken
Is er sprake van risicovol werk of werk in een risicovolle omgeving dan is het van groot belang dat werknemers veilig en gezond te werk gaan. Om dit te realiseren is een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers. Middels een Vca-certificaat toont een werkgever aan dat aspecten als veiligheid en het welzijn van werknemers serieus wordt genomen.
Waar staat VCA voor?
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is een programma dat werkgevers in staat stelt om volgens een hoge veiligheidsstandaard in acht te nemen, zodat werknemers on een gezonde. – en veilige omgeving kunnen werken.
Voor werkgevers die risicovolle opdrachten aannemen is het van groot belang dat zij investeren VCA om het risico op bedrijfsongevallen te minimaliseren. VCA certificaten zijn van belang in onder meer de volgende branches: techniek en productie, chemie, opslag en transport en landbouw, natuur en milieu.
Stappenplan VCA?
U kunt het VCA-certificaat in zes stappen halen én houden.
1. Is het hebben van een VCA certificaat een noodzaak?
Werknemers bepalen in grote lijnen of zij over een VCA-certificaat willen beschikken. In vele gevallen kan een werkgever aan werknemer verplichten om over een vca-certificaat te beschikken alvorens bepaalde werkzaamheden te mogen uitvoeren. Het beschikken over een VCA-certificaat impliceert dat een werknemen in geval van nood kan handelen om de gevolgen van een noodsituatie te kunnen overzien.
2. Verschillende certificatieniveau ’s
Op het moment dat er besloten is dat een VCA-Certificaat gewenst is, is daarna van belang om te bepalen wel type certificatieniveau op de werkzaamheden of binnen het bedrijf van toepassing zijn. Over het algemeen kan men het certificatieniveau indelen in: VCA BASIS en VCA VOL.
3. VCA-checklist
Door de veiligheidskennis van de werknemers te toetsten kan men als snel in kaart brengen wat het niveau is van de werknemers. Dit kan men toetsen door het opstellen van een VCA-checklist, waarbij verschillende onderdelen de revue passeren. Onderdelen die niet voldoende worden beheerst kan men verwerken in een actieplan.
4. VCA-actieplan
U voert de actiepunten uit het actieplan uit en brengt zo uw VGM-beheerssysteem op het vereiste niveau.
5. Certificering
Indien de VCA-checklist en VCA-actieplan goed door zijn lopen dan kan men een certificatieaanvraag doen bij een erkende certificatie-instelling. Deze instelling toetst middels een audit het VGM-beheersysteem. Indien de audit succesvol wordt afgerond dan wordt de Vca-certificering geregistreerd in het Centraal Certificaten Register. Dit CCR register is door opdrachtgevers te raadplegen.
6. Her-certificatie en tussentijdse audits
Indien men aan de eisen blijft voldoen dan blijft het VCA-certificaat voor drie jaar geldig. Tussentijds wordt de stand van zaken betreffende de VCA Certificering middels een audit getoetst. Tijdens de audit komt naar voren om men nog aan de eisen voldoet of niet. Indien men niet voldoet dan krijgt met 3 maanden de tijd om verbeteringen aan te brengen. Als dit niet gebeurt dan wordt de certificering ingetrokken waardoor men het gehele proces opnieuw dient te doorlopen.
Tijdens de uitvoering
Wanneer u een vca-certificaat heeft, mogen uw opdrachtgevers en medewerkers verwachten dat de VCA voor u meer is dan een checklist die u even afvinkt; u past de VCA bewust en zichtbaar toe en kijkt samen met hen hoe u verbeterpunten kunt doorvoeren.
Welke onderwerpen komen aan bod?
De VCA behandelt onder meer de volgende onderwerpen:
- VGM-beleid, VGM-organisatie en betrokkenheid van de directie
- Risicobeheer
- Opleiding, voorlichting en instructie
- VGM-bewustzijn
- VGM-projectplan
- Milieuzorg
- Voorbereiding op noodsituaties
- VGM-inspecties
- Bedrijfsgezondheidszorg
- Aanschaf en keuring van materialen, arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen
- Inkoop van diensten
- Melding, registratie en onderzoek van ongevallen en incidenten